Rapid KM Forum
Da biste bili u mogućnosti da se prijavite, prvo se morate registrovati. Registracija traje samo nekoliko sekundi ali Vam zauzvrat daje mnogo više mogućnosti. Administrator takođe može dodeliti dodatne opcije registrovanim korisnicima. Pre nego što se prijavite upoznajte se sa našim uslovima korišćenja i pravilima privatnosti. Potrudite se i da pročitate pravila foruma.

Da bi sto brže i više izgradili našu zajednicu molimo vas da ostavite po neki komentar na forumu u oblast koja je vama najiteresantnija ili da otvorite novu temu za diskusiju u forumu "Rapidkmitrovica Caffe".
Rapid KM Forum

Rapid KM Forum - Kosovska Mitrovica


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Eliksir zdravlja - Žvakaća guma Empty Eliksir zdravlja - Žvakaća guma taj Čet Jan 19, 2012 4:11 am

google

google
Senior
Senior
Eliksir zdravlja - Žvakaća

Eliksir zdravlja - Žvakaća guma X134146074374319680

U raznim oblicima postoje žvakaće još iz vremena antičke grčke, a znanstvene procijene pokazale su njihov u dobrobit za zdravlje. Grci su imali naviku žvakati žirove gune napravljene od smole tršlje. Druge kulture imale naviku žvakanja gumastih supstanci napravljenih od biljaka, raznih smola i trava. 1850-e je napravljena žvakaća guma od parafinskog voska , te je postigla veliku popularnost. Žvakanje žvakaće gume pomaže u stvaranju sline u ustima, te spriječava taloženje bakterija na zubima, to bi značilo žvakanje spriječava karijes. Dakle žvakaća guma ima higijensku ulogu odstranjivanja već postojećih naslaga na zubima.
Žvakanje žvakaćih guma poboljšava pamćenje kratkoročno ili dugoročno za otprilike 35%. Žvakanje ubrzava rad srca što poboljšava krvotok i povećava njegov dolazak u mozak, čime moždane stanice primaju više kisika i šećera, zbog toga bolje funkcioniraju. Žvakanje povećava proizvodnju inzulina, što pomaže moždanim stanicama bolju apsorpciju šećera. Inzulinski receptori načaze se u onom djelu mozga koji je zadužen za pamćenje.
Nove studije pokazuju dažvakanje žvake pomaže pacijenutu da se brže oporavi nakon operacije te s time skraćuje vrijeme provedeno u bolnici. Žvakanje još može pomoći kod mršavljenja i prestanka pušenja, osim toga povećava koncentraciju i smanjuje stres.
Novo istraživanje pokazuje i da su žvakaće gume lijek protiv žgaravice, razlog toga je činjenica da žvakanje stimulira stvaranje sline koja neutralizira kiselinu i tjera probavne sokove natrag u želudac.
Eksperimenti pokazuju da tijekom blagod stresa osoba koja žvaće žvakaću gumu smanjuje razinu stresa za 17%, slični postoci javljaju se i kod povećanja budnosti i koncentracije.

Izvor: tvojdoktor

http://rapid.forumsr.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu