Rapid KM Forum
Da biste bili u mogućnosti da se prijavite, prvo se morate registrovati. Registracija traje samo nekoliko sekundi ali Vam zauzvrat daje mnogo više mogućnosti. Administrator takođe može dodeliti dodatne opcije registrovanim korisnicima. Pre nego što se prijavite upoznajte se sa našim uslovima korišćenja i pravilima privatnosti. Potrudite se i da pročitate pravila foruma.

Da bi sto brže i više izgradili našu zajednicu molimo vas da ostavite po neki komentar na forumu u oblast koja je vama najiteresantnija ili da otvorite novu temu za diskusiju u forumu "Rapidkmitrovica Caffe".
Rapid KM Forum

Rapid KM Forum - Kosovska Mitrovica


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Lov waggler plovkom Empty Lov waggler plovkom taj Uto Jun 26, 2012 1:15 pm

tester


Global Moderator
Global Moderator
Lov waggler plovkom

Lov waggler plovkom Vest-241

Waggler plovak se cesto pogresno koristi. Naime vecina kupuje ove plovke i dodaje im po jedan prsten na vrhu i na taj nacin ih pretvara u fiksne plovke. Na taj nacin plovci gube svoju osnovnu namenu, a pecarosi jedan izuzetno efikasan nacin ribolova ne razvijaju.

Waggler plovkom moze se pecati u svim uslovima i u svim vodama, jedino o cemu treba voditi racuna je oblik plovka. Waggler plovci u obliku olovke koriste se u brzim tokovima, kao i za vreme vetrovitih dana na sporotekucim vodama, izuzetno kada vetar diva uzvodno. Kao generalnu preporuku za reke koristite tanke plovke u obliku olovke nosivosti od 1,5 do 3 g, dok za mirne vode i tamo gde plovak treba zabaciti na vecu daljinu koristite waggler plovke sa telom. Wagglere manje od 0,5 g ne treba koristiti, jer se izuzetno tesko bacaju.

Waggler plovci se uglavnom izraduju od balze, trske ili plastike, mada su medu ribolovcima omiljeni plovci od guscijih ili labudovih pera. Kako su pera sama vrlo laka i imaju svoju prirodnu zastitu od vode, pravilno izradeni plovci od ovog materijala ne traze mnogo boje i laka i spadaju u najlakse waggler plovke izuzetne plovnosti.

Dva su osnovna tipa waggler plovaka i to sa i bez antene. Plovci bez antene su generalno manje osetljivi i bez obzira koliko ih opteretite, potrebna je veca sila da se potope. U jakom toku, ovi plovci ostaju na povrsini sve vreme, dok se plovci sa antenom u brzom toku tesko odrzavaju na povrsini, te je indikacija ugriza mnogo teza. Generalno plovci bez antene najvecu primenu imaju u brzim vodama i u zimskim uslovima, kada se lovi riba na dnu.

Waggler plovci sa antenom su vrlo osetljivi na svaki trzaj i mogu poceti da vibriraju i na manju promenu intenziteta toka vode. Ovi se plovci, iz tog razloga koriste leti, i onda kada se peca u gornjem ili srednjem sloju vode.

U ribolovu waggler tehnikom koristite tonuce ribolovne strune sem kada nema ni najmanje vetra, tada mozete koristiti i plutajuce. Ako ne mozete naci tonucu strunu, ako zelite da vam struna brze tone, potopite strunu u rastvor sapuna u vodi. Kada vetar duva nizvodno, sto su i najtezi uslovi za ribolov ovom metodom, moze se desiti da plovak prebrzo bude izbacen iz matice ka obali. Da bi se ovaj uticaj minimalizovao potrebno je bacati nizvodno i koristiti teze plovke. Nakon zabacivanja, ostavite preklopnik na masinici otvorenim. Na taj nacin ce najlon slobodno izlaziti sa spulne i plovak ce nesmetano i pravolinijski ici nizvodno. Ukoliko se ovo ne dozvoli, plovak ce nakon zatezanja najlona, polako krenuti ka obali. Kada nema vetra, pecajte plivajucom strunom. Kako ova struna ide manje kroz vodu, i pri kontri je i brza. Takode i ovde treba ostaviti masinicu preklopljenu kako bi struna slobodno izlazila iz masinice.

Dva su osnovna stila pecanja waggler tehnikom: "on the drop" i na dnu.

Koriscenjem loosefeeding tehnike prihranjivanja kao i bacanjem mekih lopti primame nagonicete ribe da se odvoje od dna i da hranu hvataju dok tone. Ovako navnikutu ribu treba loviti "on the drop" tehnikom. Najbolje bi bilo mamac ponuditi tako da pada kao da i nije na udici. To bi moglo da se postigne bez ikakvog otezanja na struni. Medutim ovakav sistem ne bi dao gotovo nikakvu prezentaciju trzaja, sve dok riba ne bi prešla kompletnu duzinu podveza, a to moze biti prekasno za pravovremenu kontru. Zato je bolje napraviti kompromis i lako opteretiti strunu ravnomerno od plovka do udice. Pravi broj i velicinu olovaca treba odrediti na samom mestu, medutim kao vodic uzmite pa rasporedite tri do cetiri olovca tezine oko 0,07 g i jos jedno dodatno odmah do udice. Ukoliko ipak treba spustiti mamac u donju zonu, skoncentrisite sva olova u donju trecinu strune.

Kada pecate waggler tehnikom na samom dnu, treba znati da je potrebno mamac sto pre spustiti i smiriti. Da bi ovo uradili u donjoj trecini skoncentrisite sva olova koja ste hteli da postavite na sistem. Slobodno dodajte koje ekstra olovce. Veca kolicina olova ce unistiti prirodnu prezentaciju mamca u toku tonjenja, a to nam ovde nije ni bitno, ali ce zato mamac biti miran na dnu i sistem ce se brze stabilizovati. Jedna dobra preporuka je da postavite olovce od oko 0,4 g na 1/3 najlona od udice, pa onda ka udici ravnomerno rasporedite jedno od 0,07 g i j edno do 0,04 g, tako da poslednje bude na nekih 5 cm od udice.

Na slici ispod dat je prikaz karakteristicnih nacina otezavanja waggler plovaka sa antenom, bez antene i waggler plovaka sa telom.

Izvor: loviribolov.org

http://rapid.forumsr.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu