Rapid KM Forum
Da biste bili u mogućnosti da se prijavite, prvo se morate registrovati. Registracija traje samo nekoliko sekundi ali Vam zauzvrat daje mnogo više mogućnosti. Administrator takođe može dodeliti dodatne opcije registrovanim korisnicima. Pre nego što se prijavite upoznajte se sa našim uslovima korišćenja i pravilima privatnosti. Potrudite se i da pročitate pravila foruma.

Da bi sto brže i više izgradili našu zajednicu molimo vas da ostavite po neki komentar na forumu u oblast koja je vama najiteresantnija ili da otvorite novu temu za diskusiju u forumu "Rapidkmitrovica Caffe".
Rapid KM Forum

Rapid KM Forum - Kosovska Mitrovica


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Ludi zakoni Empty Ludi zakoni taj Uto Jul 24, 2012 5:21 pm

tester


Global Moderator
Global Moderator
Ludi zakoni

Grad Monca, poznat prije svega po trkama Formule 1, postao je prva opstina u Italiji u kojoj je zabranjeno drzanje zlatnih ribica u tegli ili bilo kojoj drugoj okrugloj staklenoj posudi.

Vlasnici pasa u Torinu morat ce platiti kaznu od 500 eura ako ne izvedu psa barem tri puta dnevno, stoji u zakonu gradskog vijeca. Takodje je zabranjeno bojenje dlake pasa, rezanje noktiju kao i svaki drugi oblik zlostavljanja zivotinja zbog estetskih razloga. (april, 2005. godine)

Prema normama Europske unije, banana nije banana ako je kraca od 14 centimetara, a takodje pacje jaje nije jaje ako je manje od pet centimetara.(januar, 2005. godine)

"Oni koji sudjeluju u profitno orijentisanoj proizvodnji i distribuciji pornografije preko interneta, mobilnih sredstava komunikacije i telefonske servise, mogu se kazniti kaznom dozivotnog zatvora"- Odluka Vrhovnog suda Kine. (februar, 2005. godine)

U bivsoj sovjetskoj republici Turkmenistanu zabranjeno je slusanje snimljene muzike na svim javnim mjestima, na televiziji, pa cak i na svadbama kao zastita naroda od "negativnog uticaja". Takodje, zabranjene su i opera i balet kao "nepotrebne stvari". (avgust, 2005. godine)

U Libanu muskarcima je zakonom dozvoljeno da imaju seks sa zivotinjama, ali zivotinje moraju biti zenke. Seksualni odnosi sa muzjakom zivotinje su kaznjivi smrcu.

Posthumna vencanja su dopustena u Francuskoj, na osnovu zakona koji je predlozio bivsi predsjednik Sarl de Gol. Jedno od ogranicenja je da supruznik ne smije biti mrtav vise od 18 mjeseci. Tu "privilegiju" je iskoristila Kristel Demisel [35], koja je nosila crninu, udavsi se u Nici za pokojnog policajca Erika Demisela. "Erik i ja smo se zakleli jedno drugom, dok je bio ziv, da cemo se uzeti. Bez obzira sto je mrtav, ja postujem vrijednosti koje sam dijelila sa njim" izjavila je Kristel.

U africkoj kulturi nema smrti, samo odvajanja tijela od dushe" tako da je dozvoljeno vjencavanje mrtvih: Juznoafrikanac David Masenta koji je upucao svoju trudnu 25-godishnju vjerenicu Mgwanini Molomo a potom izvrshio samoubistvo vjencacao se s njom. Naime, njihove porodice zeljele ih se sjecati kao sretnog para kojima je bio sudjen zajednicki zivot, u ovom slucaju bolje receno smrt. Tijelo mladozenje bilo je obuceno u krem odelo, a njegove mlade u ceremonijalnu haljinu u kojima ih je lokalni seoski svjeshtenik blagoslovio u bracnu zajednicu a potom im odrzao opijelo i dao ih pokopati.

Prema muslimanskoj tradiciji, ukoliko se muskarac zelli razvesti od supruge, dovoljno je da tri puta naglas kaze: "Razvodim se od tebe"

U Bahreinu doktor muskog pola po zakonu moze pregledati zenske genitalije, ali mu je zabranjeno da tokom pregleda gleda direktno u njih. Moze samo gledati odraz u ogledalu.

Muslimanima je zabranjeno gledati u genitalije lesa. To pravilo se odnosi i na pogrebnike. Organi preminulog moraju biti stalno pokriveni ciglom ili komadom drveta.

U Indoneziji je kazna za masturbaciju odsjecanje glave. Ljubljenje na javnom mjestu se kaznjava sa 10 godina zatvora. Nevjencani parovi ne smiju zajednicki zivjeti.(februar, 2005. godine)

U Guamu postoje muskarci kojima je posao da putuju zemljom i vrse defloraciju mladih djevica, koje placaju za privilegiju da prvi put imaju seks... Razlog: Po zakonima Guama djevicama je striktno zabranjeno da se udaju.

U Hong Kongu, prevarena zena po zakonu moze ubiti svog nevjernog muza, ali samo ukoliko to ucini golim rukama. S druge strane, muzevljeva ljubavnica moze biti ubijena na bilo koji zeljeni nacin.

U Liverpulu, engleski zakon dozvoljava prodavacicama da budu u toplesu, ali samo u prodavaonicama tropskih ribica.

U Kaliju, Kolumbija, zena moze imati seks iskljucivo sa svojim muzem, a u toku prvog puta njena majka mora biti u sobi kako bi prisustvovala cinu.

U Santa Cruzu, Bolivija, muskarcima je zakonom zabranjeno da u isto vrijeme imaju seks sa zenom i njenom kcerkom.

U Merilandu zakonom nije dozvoljena prodaja kondoma iz automata osim u slijedecem slucaju: Prezervativi se mogu prodavati putem automata "na mjestima gdje se alkoholna pica prodaju radi konzumacije u istom prostoru."

U meksickom jugoistocnom gradu Villahermosi usvojen je zakon kojim ce se gradjanima braniti da budu vidjeni goli u javnosti, cak i u vlastitom domu. Prekrsioce zakona se sankcionise sa 36 sati zatvora ili novcanom kaznom od oko 100 evra. (januar 2005. godine)

Pokusaj samoubistva je krivicno djelo u Tanzaniji.

Po jednom od zakona drzave Njujork koji je na snazi u Grinu, zabranjeno je jesti kikiriki i hodati unatraske za vreme koncerta.

U Indijani je nezakonito nosenje opreme za pecanje preko groblja.

U Memfisu, zeni nije dozvoljeno da vozi kola ukoliko ispred nje ne ide muskarac sa crvenom zastavom.

U Milvokiju se slonovi u setnju moraju izvoditi na uzicama, a u drzavnim vodama Oklahome je nezakonito loviti kitove.

U Kirklendu je pcelama je zabranjeno da lete iznad grada.

Clan 14, Paragraf 1211 Federalnog Zakona SAD, koji vazi od 16. jula 1969. kaze da je protivzakonito imati bilo kakav kontakt sa vanzemaljcima ili njihovim vozilima.

U New Yorku je na snazi propis po kojem vucni konji imaju pravo na 15 minuta odmora poslije svaka dva sata rada!

U gradicu Yukon Okla u SAD-u pacijentima je zabranjeno vaditi zube zubaru!

Prema novom zakonu u indijskoj saveznoj drzavi Bihar, muskarci mogu biti osudjeni na tri godine zatvora ukoliko ih nadlezni uhvate da piju alkohol bez pismene dozvole svojih zena. (septembar, 2004. godina)

Prema zakonu zapadnoindijske drzave Gujarata djevojke se smiju udati od 18., a mladici od 21. godine.

Himalajska kraljevina Butan postala je prva zemlja na svijetu koja je zabranila upotrebu duvana u bilo kom obliku i zabranila pusenje na svim javnim mjestima. (decembar 2004. godine)

U Leksingtonu, Kentaki, protivzakonito je nositi kornet od sladoleda u dzepu.

U Teksasu zakon zabranjuje zenama da masiraju noge muskarcima.

U Kaliforniji je zabranjeno mladjima od 14 godina odlazak u solarijum a tinejdzeri izmedju 14 i 18 godina trebaju pismenu potvrdu roditelja kako bi usli u salone za suncanje. Prekrsioci zakona ako budu uhvaceni moraju platiti kaznu do 2500 americkih dolara. (septembar 2004)

Stripovi o Paji Patku su bili zabranjeni u Finskoj. Razlog zabrane je to sto Paja Patak ne nosi pantalone.

U Saudijskoj Arabiji je zabranjena upotreba mobilnih telefona sa kamerom.

Prikazivanje video filmova u autobusima u Turskoj zakonom je zabranjeno od 1984. godine, a povod za zabranu je nesreca koju je prouzrokovao vozac kada je rukom pokusao da sakrije jednu ljubavnu scenu.

U Saudijskoj Arabiji zenama je zabranjeno da upravljaju automobilima, ali ne i avionima.

Zvakanje, duvanje balona ili posjedovanje zvakacih guma u Singapuru bilo je zabranjeno u periodu od 1993. do 2004. godine kada je dozvoljeno ali samo za one koji dobiju ljekarski recept.

U Singapuru visokim kaznama se kaznjava bacanje kauguma (izvakanih zvakacih guma), pljuvanje, kao i prekrsaji higijene tipa nepustanja vode u javnom WC-u.

Zena u Saudijskoj Arabiji ne moze se razvesti ukoliko joj muz ne skuva kafu.

Prema vazecem zakonu u Iranu, jedna zena vrijedi kao pola muskarca cija je vrijednost procijenjena na oko 150 miliona riala ili 18750 dolara. Tradicionalno, krv muskarca je vrijedna kao 100 deva i 200 goveda, ili 1000 ovaca, ali vlasti su odlucile utvrditi cijenu krvi koja se mijenja zavisno inflaciji.

U Iranu sve zene, bile one Iranke ili strankinje, moraju da nose tradicionalni cador - dugacak veo crne boje ili neku vrstu dugackog mantila i maramu. One koje se toga ne pridrzavaju, mogu da budu osudjene na kazne zatvora od 10 dana do dva mjeseca ili na novcane kazne izmedju 50.000 i 500.000 rijala (5,7 do 57 dolara).

Prema obicajnom pravu u krajnjim zapadnim podrucjima Nepala, poznatom kao chhaupadi, zene se za vrijeme menstruacije smatraju prljavima i te dane provode u stali s kravama. Za vrijeme menstruacije ne smiju ulaziti u kucu, ne dobivaju hranu koju jede ostatak porodice i ne mogu ulaziti u hramove niti prisustvovati hinduistickim vjerskim obredima.

U Kanadi je zakonom zabranjeno jesti glasacke liste u toku izbornog procesa. "Pojesti glasacki listic, ne vratiti ga, unistiti na bilo koji nacin ili izvrljati, predstavlja ozbiljno krsenje kanadskog izbornog zakona", pise u upozorenju objavljenom na zvanicnom Internet sajtu uoci izbora. (septembar, 2004. godina)

Zakonom o usvajanju i primjeni turskih slova iz 1928. tursko je pismo promijenjeno iz arapskog u modifikovano latinicno, uz obavezu da se u svim natpisima, oglasima, novinama i sluzbenim dokumentima koriste iskljucivo turska slova. Sve to nebi bilo nimalo cudno da u slucaju da koristite slova poput "Q" i "W" ne rizikujete da budete novcano kaznjeni. (oktobar, 2005. godina)

Odluka suda kojom se dozvoljava jahanje konja u pijanom stanju zbunila je stanovnike Pensilvanije. Prema ovoj odluci, konj ne moze da se smatra vozilom, tako da pijani jahaci koji se, eventualno, sudare sa vozacem automobila koji je takodje "pod gasom", nece biti krivi. (septembar, 2004. godina)

U Denveru je kaznjivo maltletirati pacove.

Skupstina rumunskog grada Barlada zabranila je stanovnicima da jedu sjemenke bundeve ili suncokreta izvan svojih kuca. Po citavom gradu postavljeni su znakovi na kojima pise "Ne jedi sjemenke". (oktobar, 2004. godina)

http://rapid.forumsr.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu