Rapid KM Forum
Da biste bili u mogućnosti da se prijavite, prvo se morate registrovati. Registracija traje samo nekoliko sekundi ali Vam zauzvrat daje mnogo više mogućnosti. Administrator takođe može dodeliti dodatne opcije registrovanim korisnicima. Pre nego što se prijavite upoznajte se sa našim uslovima korišćenja i pravilima privatnosti. Potrudite se i da pročitate pravila foruma.

Da bi sto brže i više izgradili našu zajednicu molimo vas da ostavite po neki komentar na forumu u oblast koja je vama najiteresantnija ili da otvorite novu temu za diskusiju u forumu "Rapidkmitrovica Caffe".
Rapid KM Forum

Rapid KM Forum - Kosovska Mitrovica


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Strune i Predvezi Empty Strune i Predvezi taj Pet Avg 03, 2012 8:13 pm

google

google
Senior
Senior
Strune i Predvezi

Odkad su se u prodaju pojavili upredene strune nastala je prava fama. Te to cudo je strasno, tanko je a mnogo nosi, ubilo se za sarana jer nema sanse da oseti tako tanku strunu i td. Sve je tacno i da su tanke i da su jake i da mnogo nose samo nije tacno da se ubilo za sarana. Naprotiv, ribolovci mnogo grese kada kupuju pletenice koje su tanke i po obicaju su pljosnatog precnika a vrlo jake. Pedvez za sarana napravljen od ovakve pletenice se strasno uvrce (mrsi se) a to je pogubno po vas sistem. Badava cekate. Umesto ubitacnog sistema imate misje gnezdo.

Bez obzira dali bacate ili razvlacite sanse da vam se ovakav predvez uplete su vise nego velike. Ako bacate cesto zna da se kod malo duzih predveza veze u mrtvi cvor u toku samog leta pa da posle pukne ko iz sale kada saran krene u beg. Drzi i konstatacija odredzenih kolega da ovakvi predvezi presecaju saranova usta u toku dugih i jakih drilova ali licno ne stojim mnogo iza toga jer nisam pristalica siledziskog privlacenja ulova-sem ako ne mora. Znaci tanke i jake pletenice nisu pravi izbor ako ste resili da predveze pravite od upredenih struna. Sta valja?

Kao prvo predvez materijali za saranski ribolov su sasvim drugacijih karakteristika nego pletenice koje su jeftine i najpristupacnije ribolovcima. Specijalno izradzeni predvezi za tu namenu su pre svega mnogo deblji od obicnih pletenih struna ali istovremeno i strasno mekani. Krut predvez zna zasmetati saranu u toku beskrajnih usisavanja i uspljuvavanja mamca pa moze se uplasiti i ostaviti vasu “ponudu”. Neka vas ne vara to sto su oni veceg precnika a manje nosivosti od obicnih platenica. Debljina nije vazna. Saran ne zna sta je predvez kada bi znao ne bi nikad uzeo vas mamac. Bitna je mekoca. Ovakvi malo deblji predvezi obezbedzuju da vasa montaza ostane ne zamrsena a njihova mekoca omogucava super prezentaciju mamca i ne pravi nikakve smetnje saranu u toku usisavanja..

Strune i Predvezi Image011
Spomenucu i ovde neke od firmi koji prave izuzetno kvalitetne predvez materijale za ovu namenu. Kryston na prvom mestu, Drenan, Fox, Sufix, i svaka firma koja nudi svoju paletu saranskog programa ima predvez materijale koje nudi pod svojim imenom. Cesto su ovakvi materijali proizvod samo nekoliko renomiranih firmi koji se bave iskljucivo ovakvom proizvodnjom a samo su imena drugacija. E ti “specijalni” predvezi malo vise kostaju pa zato se i najcece nasesarandzije odlucuju za jeftiniju varijantu koje se zove “pletenice na metar”.

Cena im je super ali one cesto imaju sasvim suprotne karakteristike od one koje treba da poseduje jedan dobar saranski predvez. Ne retko se na metar prodaju i fuzije a one su krute ko zica. Alternative u ovom slucaju skoro i da ne postoje zto ako sum vam originalni predvez materijali preskupi bolje nemojte uopste da nastojavate da vasi predvezi budu od upredene strune. Koristite monofil, onaj isti sa kojim pecate ili neki tanji a jak. On mozda jeste krut ali se ne mrsi skoro nikako i uvek ste sigurni da vas mamac ceka spremno.

Kvantitet-duzina predveza

Jedna od osnova na kojima se temelji savremeni saranski sistem je i predvez. Znaci pored teskog fiksiranog (polufiksnog) olova i gole udice sa mamcem monitaranim na dlaku i predvez ima svoj znacaj, tacnije njegova duzina.Kratak predvez je osnova svakog saranskog sistema. Sasvim suprotno od skorasne teorije gde je predvez bio dug cesto i po pola metra. Ali o tome necemo govoriti jer smo se dogovorili jos na pocetku da prihvatamo savremeni istem. Zasto stalno ovo savremeni stavljam pod znacima navoda? Zato sto to i nije neka novost. Za nas mozda i jeste ali u svetu (na zapadu) peca se na ovoj nacin jos od sredine '80-tih godina.Ljudi su videli da je takav sistem sasvim Ok i da zadovoljava u svakom pogledu pa su ga odma prihvatili. Mi smo malo konzervativnija nacija pa u svemu kasnimo. Ali nikad nije kasno!

Prvo pitanje koje se na mece je koliko je to kratko?. Pa opet cu navesti da to zavisi od toga ko sta podrazumeva pod kratko. U upotrebi su predvezi duzine od 15 do 25 centimetara u zavisnosti od konfiguracije i sastava dna na mestu na kojem pecate.Saran i po nekoliko puta usisa i uspljune mamac pre nego sto ga definitivno uzme i otpliva u stranu, po novi.Sto manje vremena prodze od momenta uzimanja do momenta kada pod teretom teskom ulova, gola udica bocne sarana, to su manje sanse da on eventualno oseti prevaru i ispljune mamac. A sto je predvez kraci, kraci je i ovaj tajming.Duzi predvezi se koriste u situacijama kada pecate tamo gde ima dosta mekanog mulja.

Na ovakvim mestima se moze desiti da tesko olovo propadne u mulj i za sobom povuce ceo sistem zajedno sa mamcem pa da vam visecasovno cekanje bude uzaludno. Predvezi duzine i do 40 cm nisu nepoznanica u ovakvim situacijama. Medzutim osnova ubojitog sitema je kratki predvez i koristi se svuda gde su uslovi pecanja normalni, bez mnogo mulja na dnu. U gorenavedenoj amplitudi od 15 do 25 cm pronadzite duzinu predveza koja najvise odgovara vodi na kojoj najcesce pecate, a ako su vam uslovi na omiljenoj vodi ko moji (mulj do guse) onda predzite na onaj drugi deo pa probajte da odredite adekvatnu duzinu koja ce vam obezbediti miran san. O ovakvim situacijama (sistemi za muljevito dno) necu vise pricati jer u detalje rekli smo necemo zalziti a i ako tako pocnem nista od kratkog kursa.

Pravi predvez

Sada kada znamo koje su prave saranske udice i kada smo odabrali koji cemo predvez koristiti vreme je pristupiti kompletiranju celog sistema, to jest treba vezati udicu i napraviti pravi predvez. Postoje na stotine razlicitih nacina vezivanja sistema sa dlakom. Za pocetak vam treba da znate nekoliko njih a dalje sa sticanjem neophodnog iskustva mozete poceti sa eksperimentisanjem mada to nije potrebno. Jednostavnost je karakteristika svih efikasnh sistema i dodatne komplikacije nisu potrebne. Objasnicu nekoliko osnovnih i veoma jednostavnih a funkcioalnih nacina vezvanja udica za sistem sa dlakom koje i sam koristim veoma cesto, naravno u zavisnosti od situacije.

Cvor bez cvora je po meni najednostaniji ikad izmisljeni nacin vezivanja udice sa alkicom za sistem sa dlakom. Pogledajte sliku i shvaticete da ustavri u vom nacinu vezivanja nema, nikakvog cvora?!.Na ovaj nacin nosivost upredene strune koji ste odabrali kao predvez, se nesmanjuje ni malo sto sto je pored jednostavnosti i funkcionalnosti ovog nacina jos jedna njegova velika prednost. Pre nego sto vezete ovakav predvez mozete prema velicini mamca koji planirate da upotrebljavate, izmerite i tacno oderedite potrebnu duzinu dlake.

Vezivanje ide sledecim redosledom:

1. Vezite malu omcu na kraj glavne strune
2. Provucite slobodan kraj strune kroz alku na udici (sa zadnje strane)
3. Pomerite udicu do zeljene duzine dlake
4. Slobodnim krajem strune obmotajte udicu krecuci se od varata ka luku. Sa namotavanjem prestanite kada namotaju dodzu u zamisljenu liniju sa vrhom udice
5. Proci po drugi put slobodnim krajem strune kroz usicu na udici (sa zadnje strane)

Na kraju moze doci buzir preko namotaja kao osigurac da ce sve to stajati kako treba ili sto je jos lakse (sto i ja radim) kapnite kap super lepka na cvor i zavrsili ste posao. Namotaji drze dlaku tako da buzir nije potreban sada kada smo dodatno obzbedili.

Ko voli da dlaku vezuje iz posebnog komada ili na neki drugi nacin a i za vezivanje virble na drugom kraju naseg predveza nije lose znati par cvorova koji koristi beo svet i koji su jedni od naprimenjivanijih cvorova uopste kada pricamo o strunama od kevlara.

Strune i Predvezi Image012

Izvor: ribolovci.at

http://rapid.forumsr.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu