Rapid KM Forum
Da biste bili u mogućnosti da se prijavite, prvo se morate registrovati. Registracija traje samo nekoliko sekundi ali Vam zauzvrat daje mnogo više mogućnosti. Administrator takođe može dodeliti dodatne opcije registrovanim korisnicima. Pre nego što se prijavite upoznajte se sa našim uslovima korišćenja i pravilima privatnosti. Potrudite se i da pročitate pravila foruma.

Da bi sto brže i više izgradili našu zajednicu molimo vas da ostavite po neki komentar na forumu u oblast koja je vama najiteresantnija ili da otvorite novu temu za diskusiju u forumu "Rapidkmitrovica Caffe".
Rapid KM Forum

Rapid KM Forum - Kosovska Mitrovica


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Dubinski Ribolov Empty Dubinski Ribolov taj Ned Jul 15, 2012 5:12 pm

nemanjadelib

nemanjadelib
Aktivan član
Aktivan član
Dubinski Ribolov

Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najcesce se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogucnosti drugacije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje zive i hrane se na dnu, ili pri dnu.
U tu grupu spadaju biljojedne vrste, saran, babuska, deverika i druge vrste bele ribe, svastojedi poput kecige i mrene, ali i grabljivice kao sto su stuka, smudj i som...Prakticno svaka vrsta ribe moze se loviti ovim metodom u odredjenom delu godine, i odredjenim vremenskim uslovima…
Najcesca greska kod dubinskog ribolova je postavljanje preteskog ili previse lakog olovnog otezanja. Ukoliko je olovo previse lako vodeni tok ce ga povlaciti ili kotrljati po dnu(sto je vidljivo po pomeranju vrha stapa slicno udaru ribe samo manje energicno) sto nam onemogucuje kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogucnost njegovog kacenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previse tesko, smanjicemo osetljivos stapa, pa time i teze primetiti aktivnost ribe.
Pri dubinskom ribolovu izbor duzine i akcije stapa zavisi kako od ribe koju trazite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba ce vam osetljiviji stap duzine 2m do 2,7m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvuci ribu) tezine bacanja sto 20-60g opet u zavisnosti od tezine olova koje koristite.Masinica je dovoljno da moze da primi 100m najlona 0.3-0.35mm.

Ukoliko lovite krupniju rubu, poput sarana ili soma, treba koristiti znacajno robusniji pribor. Pune dvodelne stapove 2,7 do 3,3m tezine bacanja i do 150g, krupne masinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju ocekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpustanjem hrane privukle ribu i sa poprilicne udaljenosti. Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao sto su kameniti tereni,ili ukoliko lovimo na zivu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad oliva, dok pri lovu na cistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamc lezao na dnu. Neki ribolovci cesto love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, sto je cesto vrlo prakticno jer nam daje mogucnost da ponudimo razlicite mamce i na razlicitim dubinama, kako bi videli za sta je trenutno riba najraspolozenija. Ipak ovakav sistem dovodi do cestih kacenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova. Pokazacemo vam neke najcesce sisteme za dubinski ribolov.

Dubinski Ribolov Capturelsf
Najčešći metodi montiranja sistema za dubinski ribolov se mogu podeliti na osnovu toga, da li imaju dve udice, ili jednu udicu, i da li je udica montirana ispod ili iznad olova.

Sistemi pod brojem 1 i brojem 6 montiraju se sa dve udice, pod brojem 1 vidimo montiranje sa virblom i žicom koja sprečava mršenje udica.

Sistemi pod brojem 3, 4 i 5 vidimo sisteme sa jednom udicom montiranom iznad udice. Brojevi 3 i 4 su sa predvezom dužim od razdaljine od olova, tako da udica sa mamcem leži na dnu.

Sistem sa brojem 3 koristi se za terene sa kamenitim dnom, a sistem sa brojem 4 ya terene sa drugačijim dnom. Sistem broj 5 ima kraći predveza od razdaljine od olova, tako da udica sa mamcem slobono puta u vodi.

Sistem pod brojem 2 ima jednu udicu montiranu ispod olovnog utega, tako da mamac leži na dnu.

http://rapid.forumsr.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu